خواب آلودگی در هنگام مطالعه


تقریبا همه ما خواب آلودگی در هنگام مطالعه را تجربه گرده ایم . این احساس خواب‌ آلودگی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در این مقاله به بررسی دلایل و راهکارهایی برای جلوگیری از احساس خواب‌ آلودگی میپردازیم .

عواملی که میتواند باعث خواب آلودگی حین درس خواندن شود :

  • خواب روز قبل به میزان کافی نبوده است .
  • ساعت نامناسبی را برای مطالعه انتخاب کرده اید .
  • کتاب یا مبحثی که در آن لحظه مطالعه می‌کنید جذابیت کافی برایتان ندارد و یا آن مبحث برایتان دشوار است .
  • وضعیت و حالت نامناسبی به هنگام مطالعه به خودگرفته اید .
  • مشکلات جسمی مثل کم خونی ، کم کاری یا پر کاری تیروئید و عفونت در بدن میتواند سبب اختلالات در خواب و خواب آلودگی شود
  • مسائل و مشکلات روانی شامل بی هدف بودن در زندگی ، نداشتن انضباط شخصی و داشتن خلق افسرده نیز میتواند از جمله دلایل خواب آلودگی در هنگام مطالعه باشد.

رفع مشکل خواب آلودگی در هنگام مطالعه

وضعیت شما هنگام مطالعه بسیار مهم است. سعی کنید هنگام مطالعه صاف و درست بنشینید و هیچگاه دراز کشیده و به اصطلاح خوابیده درس نخوانید.

اگر دیدید حتی در حالت مناسب نشستن هم خواب به سراغتان می‌ آید و مانع درس خواندنتان می‌شود . بلند شوید ، آبی به سر و صورتتان بزنید و شروع کنید قدم زدن کنید ؛ این کارها به به رفع خواب آلودگی شما کمک خواهد کرد.

در حین مطالعه سعی کنید دائما وضعیت خود را تغییر دهید، چون ثابت و بی حرکت ماندن خواب آلودگی را به همراه می آورد . به طور پی در پی وضعیت بدنی خود را تغییر دهید این کار به افزایش تمرکزتان نیز کمک خواهد کرد.

نکته ی مهمی که دانش آموزان و کنکوری ها برای رفع مشکل خواب ۀودگی در هنگام مطالعه باید به آن توجه داشته باشند فراهم کردن محیط مناسب برای مطالعه است.

مکان مطالعه ی شما علاوه بر اینکه باید منظم و آراسته باشد باید از اکسیژن کافی و دمای مناسب برخورددار باشد.

در اتاقی که مطالعه می کنید باید هوای تازه و اکسیژن در جریان باشد. توجه داشته باشید که دمای محیط نباید بالا باشد خیلی از اوقات محیط های گرم احساس خواب آلودگی ایجاد می کند. سعی کنید دمای محیط را معتدل کنید دمای 25 درجه سانتی گراد دمای مناسبی برای اتاق است.

نور اتاق مطالعه باید کافی باشد . نور کم اتاق فرد را خود به خود به سمت خواب گرایش می دهد.

مهم ترین عاملی که سبب خواب آلودگی هنگام مطالعه می شود نداشتن خواب کافیست. اصولا خوابیدن کافی بعد از یک روز درس خواندن باعث تثبیت مطالبی که در طی آن روز مطالعه کرده‌اید می‌شود.

خواب کافی در شب هم بسیار کمک می کند تا در طول روز سرحال تر باشید و احساس خواب آلودگی نکنید . براساس تحقیقات بنیاد ملی خواب آمریکا خواب مناسب برای نوجوانا و جوانان بین 7 تا 9 ساعت است .

متاسفانه بسیاری از دانش آموزان و کنکوری ها اولین راه حل افزایش ساعت مطالعه را کاهش ساعت خواب میدانند که این باور اشتباهی بزرگ است . خواب کمتر از 6 ساعت خواب آلودگی و کسلی در طی روز به دنبال دارد که سبب کاهش کیفیت مطالعه خواهد شد.

خواب بیش از 9 ساعت نیز سبب کسلی و بی حولگی شما خواهد شد. البته دقت داشته باشید میزان خواب کافی برای هر فرد با توجه به فیزیولوژی خاص وی متفاوت است .

توجه داشته باشید که خوردن زیاد سبب احساس سنگینی و خواب آلودگی می‌شود و این حالت در حین مطالعه تشدید می‌شود و اگر بلافاصله درس خواندن را شروع کنید حساس بی‌حوصلگی به شما دست می‌دهد . توصیه می‌کنیم تا یک ربع الی نیم ساعت پس از میل کردن غذا از شروع مطالعه خودداری کنید.

سعی کنید حجم وعده های غذایی تان را کم کنید و در عوض تعداد آن را بالا ببرید. میوه و تنقلات سالمی مثل آجیل و خشکبار هم می تواند به شما کمک کند تا ویتامین های بدنتان تنظیم شود و عملکردتان بهبود یابد.


موضوع دیگری که اهمیت دارد، درس یا مبحثی است که مطالعه می‌کنید. سعی کنید در زمان‌هایی که بیشتر حس خواب آلودگی می‌کنید مثلا اول صبح یا آخر شب‌ها بیشتر مطالبی را که به آن‌ها علاقه دارید مطالعه کنید. این کار باعث می‌شود که جذابیت آن مباحث، شما را از حس خواب آلودگی در هنگام مطالعه دور کند.

برنامه‌ریزی مشخص برای کارهایتان داشته باشید. .داشتن برنامه درست ، کامل و منطقی برای تمامی امور سبب میشود بتوانید انرژی خود را طوری در طول روز تقسیم کنید که احساس خستگی و خواب آلودگی دیرتر به سراغتان بیاید.

برنامه خیلی فشرده و سنگین مناسب نیست چون تمام انرژی شما را میگیرد و سبب خستگی شما در روز های بعد می شود.

پس برنامه درست و منطقی نه تنها برای درس بلکه برای تمام امور روزانه ضروریست.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.